; ;
warmindewijklogo wittelettering schaduw


DE VRUCHTENBUURT
WORDT ER WARM VAN

Warm in de Wijk

In 2015 zijn we begonnen met Warm in de Wijk. Nederland gaat om allerlei redenen ‘van het gas af’ en de Vruchtenbuurt gaat daar graag in mee. We willen #vangaslos en hierin ook een voorloper zijn in Den Haag. De Vruchtenbuurt is één van de tien door de gemeente benoemde 'Groene Energiewijken', waar de energietransitie als eerste gaat plaatsvinden! Wilt u meer weten over Warm in de Wijk en onze nieuwsbrief ontvangen, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wilt u gratis en laagdrempelig advies over de energiebesparende maatregelen die u sowieso kunt nemen? Ga dan in gesprek met een van onze energiecoaches!

In 2018 is een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden om oppervlaktewater en/of rivierwater in te zetten als warmtebron voor deel van de Vruchtenbuurt. Daarnaast is restwarmte van de geothermiecentrale aan de Leyweg een mogelijke warmtebron. Ook dat is onderzocht. Het haalbaarheidsonderzoek laat zien dat het zeker mogelijk is (een deel van) de Vruchtenbuurt te verwarmen met deze bronnen, maar dat aanvullende subsidie voor financiering van de 'onrendabele top' noodzakelijk is. Met onze samenwerkingspartners kunnen we dat verder uitwerken. Draagvlak in de wijk is natuurlijk een essentiële voorwaarde!
 
Het keuzeproces met de wijk

Voor een wijk als de Vruchtenbuurt (bestaande bouw, jaren dertigwoningen) lijkt een collectief netwerk van duurzame warmte een voor de hand liggende optie. We hebben - als wijkbewoners, samen met experts - een 'variantenstudie' verricht om te onderzoeken welke verschillende mogelijkheden er nog meer zijn voor duurzame warmte, en wat de voor- en nadelen van de verschillende varianten zijn. Ook is, samen met Stedin/NetVerder, in kaart gebracht hoe de verschillende types woningen eventueel kunnen worden aangesloten. De verschillende varianten hebben we, als bewoners, besproken in een werksessie, waarbij een onafhankelijk expert de verschillende technieken toelichtte en een financieel expert een doorrekening liet zien van de meest kansrijke varianten. Twee van de varianten zijn nader uitgewerkt in de werksessie met bewoners op 30 oktober. In alle sessies kwam een netwerk op 70 graden naar voren als het meest haalbaar en meest logisch. Op de ALV van 26 november hebben de leden van de Coöperatie Duurzame Vruchtenbuurt groen licht gegeven voor de vervolgstap: het uitwerken van een business case met een concrete propositie voor 500 huishoudens in een pioniersproject! Daar gaan we dus mee aan de slag. Om dit ontwikkelproces te financieren, heeft de gemeente Den Haag (via de provincie Zuid-Holland) een subsidieaanvraag bij 'Europa' gedaan. Deze subsidie is in de zomer van 2020 toegekend, en wordt beheerd door de Provincie Zuid-Holland. Met dat geld gaan we een pioniersproject ontwikkelen. En de ontwikkeling doen we samen, als wijkbewoners. Er zijn namelijk nog veel belangrijke vragen die we moeten beantwoorden. Bijvoorbeeld rondom 'governance' (beheer en eigenaarschap van het netwerk), randvoorwaarden bij het netwerk en techniekkeuze. Wilt u meedenken? Laat het weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Inmiddels zijn er bijna 700 serieuze geïnteresseerden in het beoogde netwerk van duurzame warmte, als alternatief voor aardgas. De Coöperatie Duurzame Vruchtenbuurt is hét vehikel om mee te denken, te doen en te beslissen. Ook hiervoor geldt: hoe meer mensen meedoen, hoe krachtiger onze stem. In korte tijd hebben zich hier al bijna 300 huishoudens voor aangemeld. Het filmpje geeft een goede indruk van de manier waarop we georganiseerd zijn (ook al is de werkgroepindeling niet helemaal actueel): bekijk het en doe mee!  

 

 

 

Waarom lid worden van de coöperatie
De coöperatie maakt het mogelijk om besluitvorming simpel, helder en democratisch te stroomlijnen met als doel om tot oplossingen te komen waar de wijkbewoners achter staan.Via de coöperatie heeft u (lees: hebben de leden) een stem in de ontwikkelingen, voortgang en besluitvorming. Bovendien zijn we als coöperatie een formele partij richting gesprekspartners, stakeholders en financiers.

Lidmaatschap van de coöperatie
De bijdrage voor lidmaatschap is € 5,- per jaar.
U kunt lid worden door het formulier in te vullen en te verzenden. Nadat uw inschrijving door ons ontvangen is, ontvangt u per mail een bevestiging met het verzoek € 5,- over te maken. Bij ontvangst van de betaling is de inschrijving compleet. Geregistreerde leden worden uitgenodigd voor de Algemene Ledenvergadering.
Uw gegevens worden alleen gebruikt om uw lidmaatschap van de coöperatie vast te leggen en u te informeren over Warm in de Wijk. 

Wilt u nu nog geen lid worden van de coöperatie, maar wel op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Meldt u zich dan hier aan voor de nieuwsbrief

Back to Top