; ;
warmindewijklogo wittelettering schaduw


DE VRUCHTENBUURT
WORDT ER WARM VAN

Op 11 december houden we een inloopspreekuur, speciaal voor Zet 'm op 70! 


Als u vragen heeft over deze campagne, bent u van harte welkom op dinsdag 11 december tussen 10.00 en 12.00 uur.We zitten bij Makelaardij Olsthoorn aan de Appelstraat.

Zet m op 70

 

Ook als u andere vragen heeft over Warm in de Wijk, bent u van harte welkom!

 

 

 

 

 

 

 

Voor alle leden van de Coöperatie Duurzame Vruchtenbuurt U.A. organiseren wij op 8 november de eerste ALV. Een feestelijke bijeenkomst dus. Bent u erbij?

Uitnodiging ALV poster 1

Op vrijdag 21 en dinsdag 25 september organiseerden we een bewonersbijeenkomst. Er was een grote opkomst: in totaal kwamen er ruim 130 mensen op af! 

De presentatie die Jeroen Bremmer gaf namens Warm in de Wijk, kunt u hier terugvinden. Beide presentaties, zowel van de gemeente als van Warm in de Wijk, nodigden uit tot veel vragen. Dat is te zien aan de lengte van het verslag: in totaal negen pagina's, waarvan een groot deel bestaat uit vraag en antwoord. 
Mocht u nóg meer vragen hebben, dan kunt u die stellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De handout van de gemeente, waarop de gemeentelijke visie wordt verwoord en waar de klimaatdoelen in staan, leest u hier.

En tot slot: op de avond zelf presenteerden we - vol trots- het filmpje dat u in drie minuten meeneemt in het hoe en waarom van de Coöperatie Duurzame Vruchtenbuurt. Ook dat kunt u hier terugzien. 

Vlak voor de zomer maakte het ministerie van BZK bekend dat het subsdie wilde gaan verstrekken aan twintig wijken in Nederland, die daarmee de transitie naar gasloos zouden kunnen maken. Gemeenten mochten tot 6 juli een project voordragen. De gemeente Den Haag diende twee projecten in: Warm in de Wijk én Bouwlust/ Vrederust (in Den Haag Zuid-West), met een voorkeur voor laatstgenoemd project.

Helaas voor de Vruchtenbuurt heeft BZK de voorkeur van de gemeente overgenomen. Naar wij vermoeden omdat dat een 'gemakkelijkere' wijk is. Het is een wijk met veel sociale woningbouw; de gemeente kan dus afspraken maken met de woningbouwcorporatie en dat kan aanvoudiger zijn dan met particuliere huiseigenaren. Ook speelt waarschijnlijk mee dat het relatief eenvoudiger is om in flats/ appartenmentencomplexen de transitie naar gasloos te maken. In de Vruchtenbuurt moet per huis een CV-ketel worden vervangen door een warmtewisselaar, terwijl in een appartementencomplex één centraal verwarmingspunt zit dat vervangen kan worden. 

Zoals gezegd, helaas. Maar tegelijkertijd biedt het ook de mogelijkheid om nu op ons eigen tempo verder te gaan met voorbereidingen voor de energietransitie. Er moeten nog enkele onderzoeken plaatsvinden, het voorstel aan de bewoners kan verder worden uitgewerkt en de businesscase geoptimaliseerd. Aan ons de schone taak om dat te doen, en de buurt zo goed mogelijk van informatie te voorzien. 

De volledige lijst met gehonoreerde projecten leest u hier

Op vrijdagavond 21 september en op dinsdagavond 25 september organiseren we een Warm in de Wijk-avond voor bewoners van de Vruchtenbuurt. Tijdens de bijeenkomst vertellen we wat de stand van zaken is en hoever we zijn met de ontwikkeling van de plannen voor duurzame warmte. Ook delen we met u de mogelijke toekomstscenario's. De gemeente is aanwezig om in te gaan op de ambities van de stad, en hoe de Vruchtenbuurt hierin past. 
We delen de uitnodiging via de website, de nieuwsbrief, sociale media en posters in de wijk.. 
De bijeenkomst van vrijdagavond vindt plaats in het Hofstad Lyceum, op dinsdagavond maken we gebruik van de NVA aan de Mient 273D. Beide avonden starten om 19.30 (inloop vanaf 19.00 uur) en eindigen met een drankje om 21.30 uur.

Poster Bewonersbijeenkomsten september 2018

Tientallen buurtbewoners kwamen af op de bijeenkomst die we eind mei 2018 hadden in de Vruchtenbuurt. De bijeenkomst had als doel geïnteresseerde buurtbewoners de mogelijkheid te geven écht bij te dragen, door mee te denken en mee te doen via de werkgroepen van de Coöperatie. Aan het einde van de avond waren er drie werkgroepen gevormd (Techniek, Integrale aanpak en Communicatie). Die werkgroepen hebben de taak om alle bewoners van de Vruchtenbuurt te informeren over oa keuzemogelijkheden en de voor- en nadelen ervan. Ook brengen ze in kaart wat voor energiebesparende maatregelen er nog meer genomen kunnen worden als er toch iets in huis gaat gebeuren (isolatie!!), en op welke andere activiteiten in de wijk we kunnen aansluiten (bv onderhoud van de straten of vervanging leidingen/ buizen).
De leden van de projectgroep blijven, gevoed en ondersteund door de werkgroepen, in gesprek met de verschillende partijen en samenwerkingspartners.
Ook heeft een viertal buurtbewoners actief bijgedragen aan totstandkoming van een nieuw bestuur van de Coöperatie.
Jeroen Bremmer en Bart van de Velde zijn de oprichters van de Coöperatie, samen met het Wijkberaad Vruchtenbuurt. 


Samenstelling werkgroepen

Werkgroep Techniek: Bart van de Velde (projectgroep), Erik Busking, Jan van Woerkom, Rob Pieters
Werkgroep Integrale aanpak: Astrid van der Vleut, Duncan van Rijsbergen, Jeroen Bremmer (projectgroep), Suzanne van Dijk, Tim Willemse
Werkgroep Communicatie: Astrid Frey, Kees van Hal, Michel van Ruijven (projectgroep), Michiel van Butselaar, Mirella van der Heide (projectgroep), Saskia Hinssen en Simone van Putten.

Bestuurswerkgroep: Corrine Juffermans, Eric Boessenkool, Herman Telle, Liesbeth Kromhout en Martijntje Smits
Op 8 november 2018, tijdens de eerste ALV, is een nieuw bestuur gekozen. Daarmee zijn de werkzaamheden van de bestuurswerkgroep afgelsoten. Het nieuwe bestuur bestaat uit Eric Boessenkool, Liesbeth Kromhout, Martijntje Smits en Hans Ramaker. 

Het kan u niet ontgaan zijn: de coöperatie is nu officieel opgericht. Bent u al lid van de Coöperatie Duurzame Vruchtenbuurt U.A.? Kijk op deze website voor meer informatie over de coöperatie en meldt u aan! Samen maken we de Vruchtenbuurt (nog) duurzamer. 

Bart klein

Afgelopen maand, op 23 en 26 januari, vonden er weer bewonersbijeenkomsten plaats. We hebben de avonden georganiseerd om buurtbewoners te informeren over voortgang van Warm in de Wijk, vragen te beantwoorden en van gedachten te wisselen. Hier leest u het (gecombineerde) verslag van beide avonden. 

Op 23 en 26 januari organiseren we twee informatieavonden voor bewoners van de Vruchtenbuurt! Komt u ook? Op dinsdagavond 23 januari (NVA aan de Mient) of vrijdagavond 26 januari (Bosbeskapel). Na afloop proosten we op het nieuwe jaar!

Graag aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

infobijeenkomstposter januari 2018 1

De winnaars van de kleurwedstrijd zijn bekend!!! De jury kwam tot een unaniem oordeel: Joanne (8 jaar) won de prijs voor het netste kleuren, en Bas (6) voor de meeste fantasie. 
De beide winnaars hebben hun prijs inmiddels ontvangen: Joanne gaat met haar vader naar het Museon, en Bas mag een spel of puzzel uitzoeken bij de Koperen Pion! 

 

 

Op 22 en 26 september organiseerden we een informatiebijeenkomst voor wijkbewoners. Voor iedereen die er niet bij kon zijn, en voor iedereen die nog eens rustig wil nalezen wat er op beide avonden gezegd is: hier leest u het verslag. 

 

Om een 'duurzaamheidszaadje' te planten bij de jongere generatie, én om nog meer buurtbewoners te kunnen informeren over Warm in de Wijk, hebben we De Vlierboom en De Vliermeent benaderd voor samenwerking. Beide scholen reageerden enthousiast op het voorstel een gas(t)les te krijgen over duurzaamheid en energiebesparing. De groepen 7 van beide scholen krijgen een speciale energieles, ontwikkeld door Natuur- en Milieueducatie van de gemeente Den Haag en Duurzaam Den Haag. Op 9 oktober is gastdocent Lily Venema (stichting Milieu Dichterbij) op de Vlierboom, en op 11 oktober geeft zij les aan de groepen 7 van de Vliermeent. 
Lees het verslag en bekijk de foto's hier.

 

Om u als wijkbewoner goed te informeren organiseren we na de zomer twee bijeenkomsten. Deze vinden plaats op vrijdagavond 22 september (in de kantine van korfbalvereniging Achilles) en dinsdagavond 26 september (in de Bosbeskapel). Beide avonden starten om 19 uur en duren tot ongeveer 21 uur. Tijdens de bijeenkomsten inforrmeren wij u over de voortgang en gaan we met u in gesprek over de vragen die u heeft. Graag aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Van 99 gingen we naar 100. En begin juli mochten we het 160e formulier al in ontvangst nemen! Een interview met de 100e wijkbewoner die zich aanmeldde, kunt u lezen in de Vruchtenpers van september. 

 

De tweede nieuwsbrief van Warm in de Wijk kunt u hier lezen.

 

 

Eind juni deelde de gemeente Den Haag de ontwikkelingen rondom aardwarmte via dit persbericht over het onderzoek naar mogelijke locaties voor aardwarmte. 
De Vruchtenbuurt kij 

We moeten laten zien dat er voldoende animo is voor een netwerk van duurzame warmte, voordat partijen (Alliander DGO, gemeente, provincie) met ons een volgende stap willen zetten. 300 buurtbewoners met belangstelling is het miniumum. De teller staat nu op 99...Wie wordt nr 100?

 

 

Bent u benieuwd naar duurzame warmte? Lees meer in de nieuwste Vruchtenpers! Of bekijk de vorige edities op de website

 

 

Back to Top